Het is veilig om te zeggen dat 2020 niet is gegaan zoals de meeste mensen dachten. Bitcoin werd geprezen om elke verwachting te overtreffen nadat het in mei gehalveerd werd. Met de weg naar de halvering in kwantitatieve versoepeling en fiscale stimulering, werden de vooruitzichten van de cryptocrisis verder versterkt, maar nu ziet het er somber uit. Na bijna twee maanden zijwaarts te hebben gehandeld, is Bitcoin onder de $9.000 gedoken.

Hoewel de meeste dingen in 2020 niet te voorspellen zijn met een 20 – 20 visie, hebben derivatenhandelaren, ondanks het feit dat ze zich in sombere tijden bevinden, een duidelijk en licht positief beeld voor de tweede helft van 2020 van de Bitcoin.

Na het aflopen van de Bitcoin-opties op 26 juni, waarbij meer dan 115.000 BTC-opties afliepen, was de markt aan het beven. Nu, meer dan 24 uur later heeft de markt de bijna 1 miljard dollar aan aflopende optiecontracten geabsorbeerd en zijn de vooruitzichten voor de toekomst bijgesteld, en er zijn enkele grote veranderingen in het verschiet.

Alvorens zich te verdiepen in de veranderingen, een nota over de grootte en de omvang van de vervaldatum: aan de retailkant is Deribit momenteel de grootste Bitcoin Code optiebeurs, voorafgaand aan de vervaldatum had het openstaande rente van $1,3 miljard, die daalde tot $674 miljoen na 26 juni. Aan de institutionele kant had de CME een open rente van $439 miljoen, die na de expiratie onder $150 miljoen daalde.

Volatiliteit

De eerste metrische impact was de volatiliteit. Bitcoin op de geldvolatiliteit termijnstructuur toont nu een daling van de volatiliteit tot eind juli, omdat het daalt tot 50, gevolgd door een stijging van hetzelfde tot meer dan 70 in 2021.

Traders verwachten dat de koers de komende maand met de huidige milde beweging door zal gaan, voordat er een massale schommeling plaatsvindt. Echter, gezien de huidige daling onder de $9.000, kan de stabiliteit binnenkort worden vervangen door een bearish beweging.

Puts en Calls

Voor de totale markt is de “puts to calls”-ratio, in termen van het volume van de verhandelde contracten, gedaald van 0,87 tot 0,51 na het verstrijken van de looptijd. Op de traditionele markten wordt een verhouding tussen 0,7 en 1 als normaal beschouwd, ondanks het feit dat er minder puts dan calls zijn. De huidige waarde van 0,51 geeft aan dat er nu bijna twee keer zoveel callopties zijn voor elke putoptie, vandaar dat handelaren nog steeds Bitcoins willen kopen ondanks de prijsstabiliteit.

Opgemerkt moet worden dat de puts to call-ratio, in termen van open rente, licht is gestegen, wat aangeeft dat handelaren zijn begonnen met het kopen van meer put-contracten met een toekomstige afloop.

De CME is echter veel meer bullish geweest op Bitcoin. In een rapport van 18 juni van Ecoinmetrics, over de CME, waren er voor elke 1 putoptie 31 callopties, en dit was lager dan 57 een week eerder. Het aantal zou echter verder zijn gedaald omdat de prijs van Bitcoin onbewogen bleef, maar het is nog steeds meer dan de rest van de beurzen.

Detailhandel en institutionele

Voor de vervaldatum had de CME 25 procent van de totale Bitcoin-optiemarkt in handen, wat nu is gedaald tot 16 procent, waaruit blijkt dat haar handelaren op 26 juni een grotere afloop van de contracten zagen dan de andere niet-gereguleerde beurzen.

Het zou niet verstandig zijn om CME-handelaren korting te geven vanwege hun afnemende calls en openstaande rente, omdat Ecoinmetrics suggereert dat velen hun posities verplaatsen naar juli voor een winnende weddenschap. In het rapport staat,

“Om eerlijk te zijn hebben dezelfde handelaren al vergelijkbare bullish posities ingenomen op het juli-contract. Dus ze hebben nog een kans om iets te winnen.”